Ποιός σας μιλάει;

Λέγομαι Μαριλυν Γκιλυάνα και θα ήθελα εδώ να σας πω δύο λόγια για μένα, το πρόσωπο πίσω από αυτή την ιστοσελίδα με τα σύντομα ενημερωτικά άρθρα.

Στην αρχή δίσταζα πολύ να επικοινωνήσω την δουλειά μου μέσω διαδικτύου. Όταν όμως σκέφτηκα ότι οι μισοί φίλοι που έχω στο Facebook τους ξέρω ελάχιστα και αυτοί ξέρουν για μένα περισσότερα από ότι μπορώ να φανταστώ, είπα γιατί όχι, έτσι μπορώ να μοιραστώ εύκολα και γρήγορα τις σκέψεις και τις ιδέες μου με πρισσότερο κόσμο. Στο Facebook θα με βρείτε πατώντας στο λινκ:
www.facebook.com/Health-and-exercise-coaching-Marilyn-Gilyana-1286834747999144/?ref=aymt_homepage_panel

Η ιστορία είναι μικρή και ενδιαφέρουσα:
Όταν έκανα την μεταπτυχιακή μου έρευνα σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, παρατηρούσα κάποια πράγματα που έμελλαν να γίνουν το κίνητρο για την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.Το γεγονός ότι οι ασθενείς είχαν άγνοια πληροφοριών για την πάθηση τους, και οι περισσότεροι αναζητούσαν το φάρμακο πριν καλά καλά ο ιατρός τους εξηγήσει τι πρέπει να κάνουν, με εντυπωσίασε. Η συμπεριφορά τους πλημμύριζε ηττοπάθεια και παραίτηση. Το πιο παράξενο απο όλα είναι το γεγονός ότι το μέσο όρο ηλικίας των ασθενών με σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις, έχει κατέβει στα 35-45 χρόνια, άκρως ανησυχητικό. Συζητώντας με όλους όσους συμμετείχαν στην έρευνα, κατάλαβα ότι «το σύμπλεγμα» άνθρωπος – ασθένεια – ψυχολογική κατάσταση – σύγχρονο στρεσογόνο περιβάλλον – κακή διατροφή – και η γήρανση (να μεγαλώνουμε) πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολο του και όχι μεμονωμένα. Μόνο με σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και κυρίως ψυχολογική στήριξη μπορούμε να επιτύχουμε ποιοτική και λειτουργική καθημερινότητα.

Η αρχή της δικής μου εξέλιξης ήταν το πτυχίο της φυσικής αγωγής, μετά ένα πάντρεμα με την υγεία στο μεταπτυχιακό «Άσκηση & Υγεία» όπου η έρευνα επικεντρώθηκε στη ψυχολογία, από εκεί και πέρα ακολούθησαν και συνεχίζουν μετεκπαιδεύσεις σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας.

Ως πολίτης του κόσμου με αραβικής καταγωγής και ελληνική ιθαγένεια, ταξιδεύω συχνά και παρατηρώ πολύ την συμπεριφορά των ανθρώπων, τις διατροφικές τους συνήθειες και η φυσική τους δραστηριότητα, έτσι άρχισα να ασχολούμαι με την συμβουλευτική, έγινα αυτό που λένε στο εξωτερικό Health & Behavior Coach ή Health educator, στα ελληνικά η πιο σωστή μετάφραση είναι σύμβουλος υγείας και συμπεριφοράς. Ο σύμβουλος υγείας ασχολείται με το τρίπτυχο Άσκηση – Διατροφή – Ψυχολογική στήριξη, εκπαιδεύει τους πελάτες του να υιοθετήσουν σωστές συμπεριφορές και στους τρείς τομείς για να αποκτήσουν ένα σωστό και υγιές σώμα. Ο σκοπός δεν είναι να γίνουμε μοντέλα, αλλά να είμαστε υγιείς, δραστήριοι, αποδοτικοί, χαρούμενοι και προστατευμένοι από ασθένειες μέχρι τα γεράματα. Όσο για αυτούς που πάσχουν απο χρόνιες παθήσεις, στόχος είναι να θωρακίζουν τον οργανισμό τους με λιγότερη λήψη φαρμάκων και ελαχιστοποιήση της πιθανότητας απόκτησης άλλων παθήσεων.

Αγαπητοί αναγνώστες, σε αυτή την προσπάθεια η καινοτομία μου δεν θα είναι στο να γράψω για τους τέλειους κυλιακούς και διάφορες δίαιτες-αστραπή ή μη, αυτό το έχουν κάνει πολοί. Εδώ θα ήθελα πολύ να αναφερθώ σε θέματα που αφορούν την δύσκολη καθημερινότητα, τα εμπόδια που συναντάμε κάθε φορά που προσπαθούμε να βελτειωθούμε, τις κακές συνήθειες που αν και τις ξέρουμε δυσκολευόμαστε να αφήσουμε, τα κακά χρωμοσώματα που κληρωνομήσαμε, και βέβαια θα μιλήσουμε για αυτή την γύρανση που όσο και αν απαρνιώμαστε και πολεμάμε, έρχεται και δεν είμαστε ποτέ προετοιμασμένοι για αυτήν.

Μέσω των αρθρών μου θα αναδικνύω μεθώδους και πρακτικές να ξεπερνάμε τις δυσκολίες αυτές. Ξέρετε κάτι; τα μοντέλα, τα τέλεια κορμιά, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι με επιτυχιμένη καριέρα και τρισευτυχισμένες οικογένειες υπάρχουν ελάχιστοι στον κόσμο.

Με τους πελάτες μου πάντα δουλεύουμε το κομμάτι  που μπορούν να πετύχουν οι ίδιοι, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την ικανότητα του κάθε ένα ξεχωριστά, γιατί απλά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Τίποτα υπερβολικό για να μην προστεθεί επιπλέον άγχος.

Πιστεύω και λέω συχνά ότι ένας παχύσαρκος που ασκείται είναι πιο υγιής από έναν παχύσαρκο που δεν ασκείται, ένας ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας κοινωνικοποιημένο, είναι πιο χαρούμενος από έναν κρυμμένο, και μία κλαμμένη 45άρα που μιλάει για την καταθληψή της είναι πιο κοντά στην θεραπεία από άλλη που το κρατάει μέσα της, γιατί απλώς όλοι αυτοί έχουν βρεί το δρόμο μπρος την ύειανση και ζούν αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα τους.

Μέσα από εκπαιδευτικές συνεδρίες, προγράμματα άσκησης, μικρές διατροφικές οδηγίες αλλά και ψυχολογικής στήρυξης βοηθάω τους πελάτες μου να βελτειώσουν την καθημερινότητα τους και να αγαπάνε τους εαυτούς τους πιο πολύ ώστε να το φροντίζουν. Συνήθος, αυτές οι συνεδρίες είναι μία με δύο φορές το μήνα, σε ένα διάστημα 4- 6 μηνών. Σε περιπτώσεις πελατών που έχουν κάνει επέμβαση βαριατρικής το πρόγραμμα διαρκεί περισσότερο, μέχρι να ενσωματώσουν τις καινούριες συνήθειες και συμπεριφορές στην καθημερινότητα τους.

Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά. Τις συμβουλές μου τις προσφέρω σε Έλληνες, Άραβες, και Αγγλόφωνοι από διάφορες χώρες του κόσμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό και απ΄τις δύο μεριές.

Μη σας παίρνει από κάτω. Απλώστε το χέρι σας να δώσετε και να πάρετε. Η ζωή είναι δική σας.

Μάριλυν Γκιλυάνα
MSc Exercise & Health